Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4563   

Leptosphaeria maculans
Phoma Kök Çürüklügü (Siyah bacak)



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Leptosphaeria maculans (Desmaz.) Ces. & De Not. (anamorph: Phoma lingam (Tode: Fr.) Desmaz. =(Geptosphaeria maculans)) fungal hastalik etmeni olup, fungal etmen çogunlukla biraz sicak olan iklim bölgelerinde problem olmaktadir. Hastalik etmini önceleri ciddi problemler meydana getirirken, bu günlerde yeni mücadele yöntemlerinin uygulanmasiyla fazla problem olmaktan çikmistir. Fungal etmen en 3 yil olmak üzere uzun süre toprakta bitki artiklari üzerinde yasamini devam ettir, ayrica asil inokulum kaynagini fungus ile infekteli tohumlar olusturmaktadir. Fungal etmen tohumlarin içerisinde ya da üzerinde bulunabilir. Tohum yataklarinda infektelenen fideler 2-3 hafta içerisinde hastalik belirtilerini göstermeye baslar. Su sicramalari fungusun sporlarini infekteli bitkilerden etrafindaki saglikli bitkilere tasinmasini saglar. Sekonder infeksiyonlar ise bitkileri sasirtma sirasinda ve daha sonra genç fideler suya daldirildiklarinda meydana gelmektedir. Hastaligin yayilmasi yagmur, çalisma ekipmnlari ve isçiler ile olmaktadir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik tarlada ilk olarak bitkilerin kaidesine (topraga yakin kismi) yakin yerlerde genellikle siyah ya da mor kenarli oval, çökük ve açik kahverengi kanser seklinde görülmektedir. Bu kanserler bitkinin gövdesini kusatacak sekilde genisler ve bitkileri yan yatirirlar. Genç filiz dönemindeki bitkilerde lezyonlar bitkilerin kotiledon ve hipokotillerinde de bulunabilir. Siyah bacak olarak adlandirilan hastaligin yapraklardaki ilk görünümleri solgun ve düzensiz lekeler seklindedir. Zamanla bu lekeler gri merkezli yuvarlak lekelere dönüserek büyürler. Gövde de olusan lezyonlar ise mor kenarli ve daha uzun sekildedirler. Yaprak lekeleri ve gövde kanserleri içerisinde, fungusun küçük ve siyah seklideki karekteristik üreme organlari olusmaktadir. Hastaliktan siddetli olarak etkilenen bitkiler bodurlasir, solar ve mat mavi-kirmizi renge dönüsmektedir. Bu bitkilerde yapraklar bitkilere asili olarak kalmaktadir. Yalniz hastaliktan etkilenen bitkilerde yan yatmalar meydana gelebilir. Bitkinin kök sistemi tamamen mahvolmustur, fakat bazen lekenin bulundugu alanlar üzerinde yeni yan kökler meydana gelebilir ve bitki canliligini koruyabilir. Infekteli lahana bitkileri depolandiklarinda, infeksiyon kahverengi siyah lekelerin olustugu yaprak kaidesine dogru ilerleme gösterir. Depolanan turp gibi köklü olan ürünlerde ise koyu ve kuru bir çürüklük ortaya çikmaktadir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli çesitlerin kullanimi.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi. Tohumlara sicak su ya da 1 dakika %1.3 sodyum hipklorid uygulamasi tavsiye edilir.
3. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak, su ve alet-ekipmani kullanilmali.
4. Hastaliga konukçuluk yapan yabanciot yetistirme alanlarindan temizlenmeli, gerekirse kimyasal mücadele yapilabilir.
5. 4 yil gibi uzun süre ürün rotasyonu yapilmali.
6. Hastalikli yonu diger hastaliklari oldugu gibi bu hastaligida elemine etmede kullanilmali.
7. Toparak solarisazyonu uygulanabilir.
8. Tohum yataklari ve sera üretimi tarla üretimi yapilan alanlardan uzakta olamsina önem verilmeli.
9. Sonbahar sürümlerinin hastaligin inokulum kayanagini azalttigi bildirilmekte, bu yüzden sonbahar sürümü yapilabilir.
10. Iyi bir drenaj sistemi yetistiricilik yapilan alanlarda uygulanmali.
Kimyasal mücadele
Kimyasal ilaçlamada özellikle Iprodione ve diger fungisitler kullanilabilir. Yine tohum ilaçlamasina da öenm verilmelidir.
YGK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Leptosphaeria maculans
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net